Dansstijlen

Aanbod dansstijlen

STUdance biedt 16 lessen op diverse niveaus aan in 5 verschillende dansstijlen. In de lessen wordt gedurende het eerste half jaar gewerkt aan techniek en het leren van verschillende choreografieën. Het tweede half jaar werkt men toe naar de eindvoorstelling in de Stadsschouwburg. Hierbij zullen alle groepen een spetterende choreografie opvoeren omtrent een gezamenlijk thema dat tussen december en februari bekend wordt gemaakt.

De niveaus zijn als volgt in te delen:
Beginner (niveau 1): Voor de beginnersniveaus hoef je geen danservaring te hebben. De basistechnieken hoeven nog niet beheerst te worden en er wordt aandacht besteed aan het aanleren van de basics op een rustig tempo. 
Intermediate (niveau 2): Voor de intermediate groepen heb je een jaar tot een paar jaar danservaring of ben je een natuurtalent. Er wordt van je verwacht dat je de basics kent (bijv. pirouette, relevé, tendu, pas de bourrée in modern/jazz/klassiek en de grooves in hiphop). Ook wordt er verwacht dat je maat kan houden en bewegingen redelijk snel oppikt. 
Advanced (niveau 3): Bij de advanced groepen heb je veel danservaring. Je pikt choreografieën en bewegingen snel op en kan goed maat houden. Er wordt grote beheersing van techniek verwacht.

Hiphop

Wat begon in The Bronx en Brooklyn in New York is ook in onze danszalen te vinden. Hiphop is inmiddels een bekende dansstijl die op tv en in films regelmatig voorbij komt. Hiphop omvat verschillende manieren van bewegen, zoals popping, locking en breakdance. De muziek is vaak hedendaags, energiek en met een stevige beat. Bij STUdance wordt Hiphop aangeboden in drie verschillende niveau’s. In de lessen is er aandacht voor muzikaliteit en timing.

Hiphop 1, 2 en 3 worden gegeven door Iffet.

Jazz

Jazzdans komt net als jazzmuziek oorspronkelijk uit de Afro-Amerikaanse traditie. Kenmerkend voor jazzdans is het gebruik van ritme, dynamiek, isolatie en coördinatie, dansplezier en performance. Het is een veelzijdige dansstijl met invloeden uit o.a. moderne dans, streetdance, Afrikaanse dans, hiphop en show-/musicaldans. In de lessen train je je danstechniek door middel van diverse oefeningen. Daarnaast werk je aan het verbeteren van je conditie, kracht en lenigheid.

Jazz 1 wordt gegeven door Eva, Jazz 2 en 3 door Celina.

Klassiek

Klassiek is een elegante dansstijl. In deze les leer je de basistechniek die heel goed van pas kan komen bij andere dansstijlen. De lessen zijn uitdagend en gevarieerd, dynamisch en sluiten goed aan bij de doelgroep. Belangrijke elementen in de klassieke les zijn een lange opgestrekte houding, het ontwikkelen van de techniek zoals o.a. het uitdraaien en ook wordt de terminologie behandeld. Kwaliteit van de beweging, het dansgevoel, de expressie en muzikaliteit staan centraal in deze lessen.

Kledingvoorschrift: Draag nauwsluitende kleding, denk aan een balletpakje of strak zittende top, met daaronder een panty of legging. Zo kan de docent je houding het beste corrigeren. Balletschoentjes zijn zeer aan te raden, maar je kunt ook op sokken dansen.

Klassiek wordt gegeven door Anniek.

Modern

Moderne dans is gebaseerd op alledaagse, natuurlijke bewegingen van het menselijk lichaam, zoals lopen, rennen, springen, vallen, draaien, zwaaien en rollen. Het is een vrije en creatieve dansstijl, waarin danstechniek even belangrijk is als dansexpressie en improvisatie. Er zijn vele soorten moderne dans. Deze les zal een combinatie zijn van de stijlen Europese moderne dans en Limón. Aan bod komen onder andere het gebruik van ademhaling en van zwaartekracht in beweging, het vergroten van het lichaamsbewustzijn en het nemen van risico’s. In de les wordt gebruik gemaakt van zeer verschillende muzieksoorten, zoals wereldmuziek, filmmuziek, popmuziek, jazzmuziek, percussie, klassieke muziek en drum ‘n bass.

Modern 1 wordt gegeven door Eva. Modern 2 en 3 worden gegeven door Suzanne.

Streetdance

Zoals de naam doet vermoeden is Streetdance een dansstijl die is ontstaan op straat. Het gaat hierbij om explosief en dynamisch bewegen en luisteren naar de muziek. In Streetdance wordt gebruik gemaakt van verschillende bewegingskwaliteiten, zoals snel en langzaam, hard versus zacht en strekt en vloeiend. De toeschouwers dienen verrast te worden door snelle afwisselingen en onverwachte wendingen. Streetdance draait niet om perfectie maar over het genieten en beleven van dans, waarbij het gehele lichaam groot en uitbundig beweegt.

Streetdance 1 en 2 wordt gegeven door Rudolf. Streetdance 3 wordt gegeven door Justine.

Mixles

Sinds een aantal jaar biedt STUdance de mixles aan: dit is voor enthousiaste studenten die graag willen dansen, maar hier nooit les in hebben gehad. In 4 blokken van 10 weken kunnen zij via deze weg kennismaken met vier verschillende dansstijlen, namelijk Modern, Jazz, Streetdance en Hiphop. Op deze manier kunnen zij kiezen welke dansstijl het beste bij hen past, om vervolgens door te stromen naar het volgende niveau in deze stijl.

De mixles wordt gegeven door Rudolf.

Naast de bovenstaande dansgroepen heeft STUdance ook een demoteam. Meer informatie hierover vind je bij de desbetreffende pagina op deze website.

Feminine jazz/modern

Dit jaar starten we met een nieuwe les: Feminine Jazz/Modern. In de lessen worden de
stijlen Modern en Jazz afgewisseld, maar wel met een sensueel tintje. De ene keer ga je op
zoek naar je vrouwelijkheid op hakken in de Jazzstijl en een blok later gaan je meer op zoek naar je zachte en sensuele kant vanuit de Moderne stijl.
In de les staat dus de zachte energie centraal, je sensualiteit en sexyness ga je
onderzoeken. Een les waarin je uit je comfortzone kan stappen en waarin je de
maatschappelijke preutsheid even helemaal mag loslaten. Stap in je sensuele energie en ga op zoek naar jouw krachtige zelf in dans!

Feminine jazz/modern wordt gegeven door Eva en zal van intermediate niveau zijn.

Feminine hiphop

Tijdens de feminine hiphop les zal er een combinatie van verschillende dansstijlen aan bod komen. Met een hiphop basis zullen er tijdens de oefeningen en choreo’s elementen
terugkomen van andere technieken en stijlen, waarbij je kunt denken aan bijv. vogue,
dancehall, showdance, jazz en burlesque. Ook zullen we werken aan zelfvertrouwen en
“stage presence”. En dit alles natuurlijk met een feminine touch!

Feminine hiphop wordt gegeven door Justine en zal op intermediate niveau gegeven worden.